Työttömäksi jäävät eriarvoisessa asemassa

944965_10153773853367978_5303778087086241946_n

Eilen Suomessa saatiin jälleen kylmää kyytiä irtisanomisuutisissa, kun Microsoft ilmoitti lopettavansa matkapuhelintoimintansa ja lähes 2000 ihmistä jää työttömäksi. Microsoft lupasi tukea työttömäksi jääviä. Myös valtiovalta ehti kommentoida suurirtisanomisia nopeasti ja ilmoitti auttavansa työttömäksi jääviä. Samanlaisia suurirtisanomisia on saatu jo useita vuosia, mutta aina ei valtiovalta ole auttamassa.

Erikoista tästä valtiovallan avun tarjoamisesta tekee se, että apu kohdistuu useimmiten yritysmaailman työntekijöihin. Etenkään julkisenpuolen työntekijöiden irtisanomisissa ei apua valtiolta juuri tarjota. Koulutusleikkauksien takia suuriin irtisanomisiin joutuneiden yliopistojen väki ei esimerkiksi tällaisesta avusta nauti. Monille teknologia-alan työntekijöillä on myös luvassa eropaketti, joten täysin tyhjän päälle työtön ei aivan heti jää. Harvemmin kuitenkaan olen kuullut tällaisesta eropaketista nauttivan tavallisen duunarin tai julkisenpuolen työntekijän. Hyvä, kun lomapäivät saa edes rahana. Monet joutuvat nekin vielä pitämään ennen työttömyyttä. Työttömät nähdäänkin hyvin eriarvoisessa asemassa siis jo työttömäksi jäädessään ja tämä valtiovallan apu koskee hyvin pientä osaa työttömäksi jäävistä. Suurin osa saa yrittää pärjätä työttömyyden kanssa itse.

On hienoa, että valtiovalta tulee apuun suurirtisanomisissa, mutta sama apu pitäisi koskea ihan kaikkia työttömäksi jääneitä. Miksi vain toisia autetaan, mutta toisia ei? Miksi teknologia- tai paperiteollisuuden tehdessä suurirtisanomisia valtiovalta on apua tarjoamassa, mutta koulutuspuolen irtisanomisissa ei?

Henkilökohtaisesti olen jäänyt neljä kertaa elämäni aikana työttömäksi, niin yksityisestä yrityksestä kuin julkiseltakin puolelta. Itse en ole saanut minkäännäköistä avuntarjontaa mistään suunnalta. Se, että esimies toteaa, että ”koita nyt hakea jostain töitä” tai ”laita toiminimi pystyyn”, ei valitettavasti ole avun tarjontaa.  Minäkin olisin toivonut mahdollisimman paljon apua joka kerta työttömäksi jäädessäni. Miksi siis minä en kuulu apua tarvitseviin?

Tuomas Ojajärvi

Puheenjohtaja, Etelä-Pohjanmaan Vihreät