Ministeri Grahn-Laasonen löysi tukea seuraavalle perheleikkaukselle?

Ilkka-lehti huusi etusivullaan tänään 18.11. uudesta tutkimuksesta, jonka mukaan lapsi kannattaa viedä päivähoitoon mahdollisimman varhain. Tutkimuksen mukaan varhain päivähoidon aloittaneilla lapsilla on paremmat mahdollisuudet korkeampaan koulutukseen. Uutisesta innostuneena kulttuuri- ja opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen haluaa oitis leikata kotihoidontukikuukausia?

Tuntuu, että jälleen unohtuu ne useat arviot siitä, jossa turvallinen koti on lapselle paras ympäristö jopa viisivuotiaaksi asti. Pitäisi myös huomioida, että jokainen lapsi ja perhe on erilaisia. Toisille lapsille päivähoito voi olla hyvä jo pienestä kun taas toisten on hyvä olla kotona pidempään. Nyt halutaan jälleen laittaa kaikki lapset samaan muottiin. Tutkimuksesta erikoisen tekee se, että tutkittavat ovat olleet 1989-1990 syntyneitä lapsia. Nämä lapset ovat olleet päiväkoti-iässä suurtyöttömyyden aikaan. Olisiko mahdollista, että lapset jotka tuolloin on aikaisemmin tarhaan viety, ovat olleet niitä onnellisia, joiden vanhemmat ovat olleet töissä? Tämän ikäisten vanhempien omalla sosiaalisella asemalla ja koulutuksella on ollut suurempi merkitys jälkipolven kouluttautumisessa.

Vaikka perhetukia tulisi uusia niin, että ne jakautuisivat tasaisemmin äidin ja isän kesken, on suora leikkaus useiden perheiden ja etenkin lasten kannalta erittäin huono vaihtoehto. Perheellä pitäisi antaa mahdollisuus olla lapsen kanssa kotona pidempäänkin, ilman että tippuu kokonaan yhteiskunnan tukien ulkopuolelle. Vain perhe voi tietää varmasti mikä järjestely on parasta pienen lapsen kanssa.

Tutkimus korostaa, että lapsi kannattaisi viedä päiväkotiin viimeistään kolmevuotiaana. Hakeeko Granh-Laasosen kokoomus siis tästä yksittäisestä tutkimuksesta syyn perhetukien nopeaan leikkaukseen? Kokoomus saa ehkä vahvistettua jälleen omaa ideologiaansa, jossa ihminen on arvokas vain mitä enemmän hänestä saadaan tuotettua irti. Raha on ratkaiseva tekijä lapsissakin. Ei ihmisten, perheiden ja lasten hyvinvointi.

P.S Miksi muuten kokoomus olisi nyt kiinnostunut siitä, että useampi hakeutuisi korkeasti koulutetuksi, kun tähän asti koulutusta on vain leikattu, jolloin yhä useampi, etenkin pienempituloisista hakeutuu alemman asteen koulutuksiin tai jää koko koulutuksen ulkopuolelle.

P.P.S Hallitukselta on tänään tullut myös viestiä , että työtön joutuisi jatkossa tekemään vapaaehtoistyötä sosiaaliturvaa saadakseen. Näin työttömät pienten lasten äidit ja isät saadaan siis myös nopeasti takaisin työn ääreen? Päivähoitoon työttömän lapsella ei tietysti silti taida olla oikeutta vaikka työttömyysturvaa saadakseen pitäisi tehdä töitä?

Tuomas Ojajärvi,
Etelä-Pohjanmaan Vihreät
puheenjohtaja

944965_10153773853367978_5303778087086241946_n