Eduskuntavaalit 2019

59. LAURA ALA-KOKKO Vaasa
Kaupunginvaltuutettu, kääntäjä

laura.ala-kokko@vihreat.fi

Olen vaasalainen feministi ja elämästä nautiskelija. Toimin toista kautta kaupunginvaltuutettuna, olen kaupunginhallituksen jäsen, filosofian maisteri ja kääntäjäyrittäjä. Tahdon eduskuntaan, koska ilmastonmuutos ei odota, ja siksi sen torjuminen on asetettava politiikan keskiöön. Jos me tahdomme jättää tuleville sukupolville elinkelpoisen ympäristön, rohkeita päätöksiä on tehtävä nyt. Tahdon eduskuntaan myös siksi, ettei tasa-arvo vieläkään ole valmis Suomessa, saati muualla maailmassa. Naisen euro on yhä pienempi kuin miehen euro, ja vanhempainvapaat sekä vastuu lasten arjesta jakautuu yhä epätasaisesti vanhempien kesken. Meillä ei ole varaa heikentää koulutuksen tasa-arvoa ja laatua, vaan tarvitsemme panostuksia aina varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin saakka.

Facebook-sivuhttps://twitter.com/LauraAlakokkohttps://www.instagram.com/lalakokko/https://www.alakokko.fi/
60. JENNA ALASPÄÄ Kaustinen
Sairaanhoitaja terveydenhoitajaopiskelija

jenna.alaspaa@vihreat.fi

Olen 30-vuotias sairaanhoitaja, kolmen lapsen äiti ja Kaustisen kunnanvaltuutettu. Lähdin ehdolle eduskuntavaaleihin, koska haluan olla tekemässä tasa-arvoista yhteiskuntaa, jossa panostetaan tulevaisuuteen, koulutukseen ja varhaiskasvatukseen, innovaatioihin, vanhustenhuoltoon ja työttömien palveluihin, ilmastonmuutoksen torjuntaan ja puhtaaseen luontoon. Jokainen ihminen Suomessa ansaitsee tulla nähdyksi ja kohdelluksi tasa-arvoisesti. Hyvinvointia ei luoda leikkaamalla. Kannustetaan poliittisilla päätöksillä ihmisiä tekemään eettisesti ja ekologisesti parempia valintoja. Panostetaan kulttuurin ja taiteen tukemiseen.

 

Facebook sivuhttps://twitter.com/JAlaspaahttps://www.instagram.com/jennaalaspaa/nettisivu
61. LOTTA ALHONNORO Vaasa
Kaupunginvaltuutettu, tutkija

lotta.alhonnoro@vihreat.fi

Olen 34-vuotias kaupunginvaltuutettu ja Vaasan vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja, hävikkitutkija sekä pienen lapsen äiti. Viimeistelen väitöskirjaa ruokahävikistä Vaasan yliopistossa. Niin työssä kuin politiikassakin minua on aina innostanut miettiä, miten voimme tehdä asiat yhdessä paremmin. Haluan kansanedustajaksi ratkaisemaan ilmastonmuutosta ja edistämään koulutusta, tiedettä ja tutkimusta - nämä ovat lastemme tulevaisuuden, Suomen sekä alueemme menestyksen ja työllisyyden perusta. Olen vankkumaton tasa-arvon puolustaja. Uskon, että Suomi on meille kaikille parempi paikka, kun jokaisella ihmisellä on taustastaan riippumatta mahdollisuus toteuttaa itseään. Kansanedustajan työhön vaaditaan verkostoja, näkemystä ja osaamista, joita minulla on vuosien ajalta useista eri luottamustoimista niin paikalliselta kuin valtakunnalliseltakin tasolta, mm. Tieteentekijöiden liiton varapuheenjohtajana 2017-18 ja koulutuslautakunnan varapuheenjohtajana. Tulevaisuudesta päätetään nyt.

Facebook-sivuhttps://twitter.com/LottaAlhonnorohttps://www.instagram.com/lottaalhonnoronettisivu
62. FAISA EGGE, Kokkola
Terveydenhoitaja, yrittäjä

faisa.egge@vihreat.fi 

Olen 32-vuotias kokkolalainen kotihoitoalan yrittäjä, Vihreiden varakaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen varajäsen. Olen kotoisin Keniasta ja olen asunut Suomessa noin 10 vuotta. Tärkeitä asioita minulle ovat vanhusten ja vammaisten palveluiden laatu ja saatavuus, sekä myös terveyspalveluiden hyvä taso ja helppo saatavuus. Ulkomaalaisten työllistymistä haluan tukea, jotta he voivat tulla osaksi yhteiskuntaa. Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus ovat minulle tärkeitä arvoja, eikä ketään tulisi syrjiä etnisen taustan, uskonnon, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuoli-identiteetin vuoksi eikä minkään muunkaan asian takia. Myös pienyrityksille tulisi antaa tukea riittävästi, sillä yrittäjät luovat työpaikkoja. Koulutus täytyy myös pitää laadukkaana.

Facebook-sivuInstagram
63. MARKKU HARJU, Mustasaari
Toiminnanjohtaja

markku.harju@vihreat.fi

Olen toiminut monissa tehtävissä vuosien varrella metsätyönjohtaja, luottopäällikkö, rahoituspäällikkö, yrittäjä, toiminnanjohtaja. Kolmisenkymmentä vuotta Etelä-Suomessa sitten palasin juurilleni meren äärelle luonnon pariin. Hoidan loukkaantuneita luonnonvaraisia eläimiä Raippaluodon saaristossa Vaasan edustalla Villieläinhoitolassamme. Tämä on vapaaehtoistyötä, jonka kustannukset maksamme perheemme piirissä itse. Miksi teen tätä työtä? Yksinkertaisesti siksi, että haluan lapsillamme olevan jäljellä ainakin osan siitä, mistä itse olemme saaneet nauttia. Puhdas ilma ja luonto eläimineen. Kasvi- ja eläinlajeja häviää luonnosta järkyttävää vauhtia. Sukupuuttoon kuolleita lajeja emme enää saa takaisin. Eduskunnan on otettava vastuu lasten, vanhusten ja luonnon parhaaksi. Sitä haluan tehdä ja saada tulosta aikaiseksi tyhjien lupausten sijaan. Samoin kuin olen tehnyt työtä eläinten puolesta, haluan tehdä kaikkeni lasten tulevaisuuden ja vanhusten ihmisarvoisen elämän hyväksi.

 

Facebook-sivutwitter
64. RIIKKA HARJULA Teuva
Sairaanhoitaja, yrittäjä

rikka.harjula@vihreat.fi

Olen Riikka Harjula Teuvalta. Olen sairaanhoitaja ja yrittäjä, Sosiaali- ja terveysalan moniosaaja sekä liikunnan ja hyvinvoinnin ammattilainen Olen ehdolla ensimmäistä kertaa, mutta omaan laajan käsityksen sosiaali- ja terveysalan ongelmista. Aikaisempaa kokemusta on myös kunnallisvaalikentältä. Ongelmien omakohtainen kohtaaminen työssä niin sairaanhoitajana, äitinä kuin yrittäjänäkin on innostanut minua lähtemään ehdolle. Myös maailman tila ja ympäristöasiat ovat olleet kimmokkeena ehdokkaaksi lähtemiselle. Kohtaan työssäni jatkuvasti tilanteita, joissa terveydenhuolto on pettänyt. Asiakasta ei ole hoidettu parhaalla mahdollisella tavalla. Heikommassa asemassa olevan ihmisen hyvinvoinnin takaa toimiva järjestelmä. Parhaillaan tuota hyvinvointivaltion mittaria, laadukasta terveydenhuoltoa, ollaan kovaa vauhtia romuttamassa. Tämä näkyy erityisesti lasten ja vanhusten hoidossa. Lisäksi minulle tärkeitä asioita ovat ympäristö, koulutus sekä puhtaan kotimaisen ruuan tuotanto.

 

Facebook-sivuhttps://www.instagram.com/riikka_eduskuntaan/
65. HELI HÄMÄLÄINEN Alajärvi
Filosofian maisteri, ammatillinen opettaja

heli.hamalainen@vihreat.fi

Olen äiti ja ympäristöopettaja Alajärveltä. Työssäni ammatillisessa oppilaitoksessa olen nähnyt koulutusleikkauksien vaikutukset. Uudistukset ja reformit eivät voi toteutua ilman rahaa. Myös peruskoulun uudistus tarvitsee varoja, ettei kukaan putoa väliin, tai ryhmäkoot kasva edelleen. Myös vammaisten ja vanhusten asiat tulee laittaa kuntoon. Olemme sen velkaa edellisille sukupolville ja hyvinvointiyhteiskuntamme mitään osasta ja jäsentä ei saa hylätä, varsinkaan heidän, joiden ääni ei kuulu. Ilmastonmuutos on torjuttava nyt järkevästi. Sen olemme velkaa tuleville sukupolville ja lapsillemme. Suomen maatalous kulkee hyvään suuntaan hiilen sidonnan suhteen, suomalainen ruoka on elintärkeää. Meidän tulee edetä kohti kestävämpää maailmaa, kuten yritystuet tulee uudistaa uusiutuvia energianlähteitä suosivaksi, kohti kiertotaloutta kehittyviksi. Rahavirrat veroparatiiseihin on katkaistava, esim. tuulivoimaa ei voi rakentaa joka paikkaan, vaan maaseudun elinvoimaa tulee vaalia.

 

Facebook-sivunettisivu
66. MIKKO JOKIPII Kurikka
Yrittäjä, tapahtumatuottaja

mikko.jokipii@vihreat.fi

Olen Vihreä kaupunginvaltuutettu sekä yrittäjä, jonka juuret ovat Etelä-Pohjanmaalla. Olen tehnyt koko aikuisikäni töitä tapahtumatuotannoissa, mutta minusta on kuoriutunut myös varsinainen järjestötekijä. Olen ollut mukana aloittamassa Rytmikorjaamon toimintaa Seinäjoella, Jurassic Rock -festivaalia Mikkelissä, perustanut pelibaarin Jyväskylään ja Helsinkiin sekä ollut mukana elvyttämässä elokuvateatteritoimintaa synnyinseudullani Jalasjärvellä. Koen omimmaksi asiakseni yhteisövaikuttamisen ja nuorten auttamisen. Olemme yhteiskuntana valtavan teknologisen ja rakenteellisen murroksen edessä, johon vastaus ei ole yksioikoinen. Ihmisten pitää löytää merkityksiä muualtakin kuin työelämästä, ja meillä pohjalaisilla on erityisen hyviä malleja tähän. Viime vuosien ponnistukset perustulon parissa ovat mielestäni olleet erittäin kiitettäviä, ja työskentelisin etenkin tämän asian eteen eduskunnassa. Myös pienyrittäjyys on lähellä sydäntäni: uskon että heidän eteensä valtio voisi tehdä enemmän.

 

Facebook-sivutwitterInstagramnettisivu
67. TUULA NÄRVÄ, Vaasa
SPECIALPLANERARE, ERIKOISSUUNNITTELIJA

tuula.narva@vihreat.fi

Olen Vaasanseudun Vihreiden puheenjohtaja ja Vaasan vaalipiirin Vihreiden varapuheenjohtaja. Olen jäsenenä Vaasan sosiaali- ja terveyslautakunnassa, lisäksi olen yksi Vihreiden edustajista Folktingetissä sekä Vihreän liiton puoluevaltuuskunnan jäsen. Sotekeskusteluihin olen osallistunut maakuntauudistuksen poliittisen ohjausryhmän jäsenenä Pohjanmaalla. Koulutukseltani olen hallintotieteiden maisteri ja työskentelen erikoissuunnittelijana sosiaalivakuutusalalla. Kotikieliäni ovat suomi ja ruotsi. Perheeseeni kuuluu puolison lisäksi jo aikuistuvat lapset, lisäksi kissatalolta meille muuttaneet lemmikkikisut Onni ja Minni. Minulle tärkeitä teemoja ovat ilmastonmuutoksen torjunta, yhdenvertaiset ja laadukkaat sosiaali- ja terveyspalvelut ja koulutus sekä turvaa antava ja mahdollistava sosiaaliturva eri elämäntilanteisiin.

Facebook-sivutwitterinstagramnettisivu
68. TUOMAS OJAJÄRVI, Seinäjoki
VAASAN VAALIPIIRIN VIHREIDEN PUHEENJOHTAJA, VIESTINTÄKOORDINAATTORI

tuomas.ojajarvi@vihreat.fi

Olen 42-vuotias mies Seinäjoelta. Koulutukseltani olen medianomi YAMK ja työskentelen Kuortaneen kunnan viestintäkoordinaattorina. Perheeseeni kuuluu vaimo sekä 9-, 12-, ja 15-vuotiaat tyttäret. Vapaa-aika kuluu pitkälti lasten taitoluisteluharrastuksen parissa. Olen kaupunginvaltuutettu Seinäjoella ja vihreiden maakuntavaltuutettu Etelä-Pohjanmaalla. Toimin tällä hetkellä myös Vaasan vaalipiirin vihreiden puheenjohtajana ja olen piirin edustaja puoluehallituksessa. Lähdin aikoinaan politiikkaan, koska halusin, että Suomessa aletaan jälleen tekemään parempaa perhepolitiikkaa. Politiikkaa, jossa lapsillemme jätetään maailma ja Suomi paremmassa kunnossa kuin me olemme sen saaneet. Minulle tärkeitä asioita ovat koulutus-, ilmasto-, työllisyys- ja perhepolitiikka. Politiikkaa tarvitsee inhimillisyyttä. Politiikassa pitää nähdä ihmiset, ei vain papereissa näkyviä lukuja. Siksi meidän pitää muuttaa politiikan suuntaa nyt.

 

 

Facebook-sivutwitterinstagramnettisivu
69. MARKO PERÄLÄ Vaasa
Lähihoitaja, muusikko

marko.perala@vihreat.fi

-Olen pian 41-vuotias mielenterveystyössä oleva mies Vaasasta. Kulttuuri ja etenkin musiikki on intohimoni ja elämäntapani. Ja olenkin etenkin musiikissa monessa liemessä keitetty. Musiikkialan sekatyöläinen, keikkailen muusikkona, teen stagemanageti hommia, organisoin ja tuotan tapahtumia. Myös levytän musiikkia oman yhtyeen kanssa. Työhistoriani on monipuolinen ja värikäs. Olen ollut kauan hoitolalla töissä. Siellä nähnyt kunta, valtio sekä yksityisen sektorin. Pääasiassa mielenterveyspuolella olen työskennellyt, mutta myös vanhustyö on tuttua. Nuorempana tein sekalaisia töitä mm siivousta, ahtarin työtä, tehdastyötä, puutarhurin työtä ja monia muita. Koen tulevaisuuden isoimpina haasteina Ilmaston muutoksen ja nykyisen ylikulutuksen. Molemmat ovat tuhoamassa tulevilta sukupolvilta mahdollisuudet hyvään elämään. Olen kuntapolitiikassa mukana, olen varavaltuutettu. Istun kulttuuri- ja liikuntalautakunnassa, sekä kulttuurijaoksessa vpj:nä.

 

Facebook-sivutwitterinstagram
70. HENNA SALO Seinäjoki
Sateenkaaripappi, opettaja

henna.salo@vihreat.fi

Olen 37-vuotias sateenkaaripappi ja opettaja Nurmosta. Olen naimisissa, minulla on yksi lapsi ja asun vihreässä rintamamiestalossa Kouran kylässä. Minulle tärkeitä asioita ovat tasa-arvo, koulutus ja ympäristö. Haluan edistää työelämän joustavuutta, että osa-aikatyö helpottuisi sekä työttömillä että lapsiperheillä, uudistaa vanhempainvapaat ja translain, satsata koulutukseen ja torjua ilmastonmuutosta. Työssäni olen nähnyt monenlaisten ihmisten arkea ja juhlaa, sekä tottunut tekemään pitkää päivää palveluammatissa.

 

Facebook-sivutwitterinstagram
71. TOBIAS SIMON Vaasa
Energiatekniikan opiskelija Magister i sammhällsvetenskaper

tobias.simon@vihreat.fi

Olen 37-vuotias energia- ja ympäristötekniikan opiskelija, opiskelen Vaasan ammattikorkeakoulussa ja valmistun insinööriksi keväällä. Kirjoitan lopputyötäni, joka liittyy kiertotalouteen. Muita painopisteitä opinnoissani on olleet uusiutuva energia ja kaupunkisuunnittelu. Olen kotoisin Saksasta ja tulin 11 vuotta sitten Suomeen vaihto-opiskelijana. Valmistuin yhteyskuntamaantieteen maisteriksi Joensuussa vuonna 2012. Valmistumisen jälkeen työskentelin pari vuotta elintarvikekaupan alalla aluepäällikkönä ja muutin työn takia Joensuusta Vaasaan. Lähdin mukaan vihreiden toimintaan jo opiskellessani Joensuussa ja olen ollut kuntavaaliehdokkaana sekä Joensuussa että Vaasassa. Tällä hetkellä olen Vaasan kaupungin teknisten liikelaitosten johtokunnassa varajäsen. Tärkeimmät harrastukseni ovat polkupyöräily ja avantouinti, siksi olen aktiivinen hallituksen jäsen sekä polkupyöräyhdistyksessä, että avantouintiyhdistyksessä. Muita kiinnostuksenkohteitani ovat joukkoliikenne ja luomutuotanto.

 

Facebook-sivuinstagram
72. TERHO TAARNA Kokkola
Filosofian maisteri, lukion rehtori

terho.taarna@vihreat.fi

Olen 45-vuotias kokkolalainen lukion rehtori ja Vihreiden ehdokkaana kevään 2019 eduskuntavaaleissa. Olen toiminut kaupunginvaltuutettuna kotikaupungissani vuodesta 1997 ja sen lisäksi erilaisissa muissa luottamustehtävissä niin kaupungissa kuin maakunnassakin. Erityisiä kiinnostuksenkohteitani ovat koulutukseen, tieteeseen ja tutkimukseen sekä luontoon ja ympäristöasioihin liittyvät kysymykset. Harrastuksiini kuuluu mm. lintujen tarkkailu ja rengastus, sienet, suunnistus ja suunnistuskarttojen tekeminen, matkailuopastoiminta ja muu yhdistystoiminta.

Facebook-sivutwitter
73. ANNI TEERIKANGAS Pietarsaari
Laulunopettaja, musiikkipedagogi

anni.teerikangas@vihreat.fi

Olen 36-vuotias laulunopettaja, kuoronjohtaja, opettajan sijainen, baarimestari ja muusikko; Pietarsaaren Vihreiden varapuheenjohtaja; Pietarsaaren koululautakunnan suomenkielisen jaoston jäsen ja mukana Suostumus2018- kansalaisaloitteen kampanjatiimissä. Olen kuin poliittinen vesimeloni, eli paksun vihreän kuoren alla on punainen sydän. Minulle tärkeitä arvoja yhteiskunnassa ovat oikeudenmukaisuus, tasa-arvo sekä sosialinen vastuu ja heikommassa asemassa olevista huolen pitäminen. Olen erittäin eläinrakas, ja olen vihreä myös siitä syystä että myös luonto ja eläimet kuuluvat niihin jotka eivät itseään osaa puolustaa, ja tarvitsevat siis myös meitä ihmisiä puolelleen!

 

Facebook-sivutwitterinstagramnettisivut
74. TARU YLI-PANULA Seinäjoki
Lähihoitaja, nuorisotyö

taru.yli-panula@vihreat.fi

Vihreä feministi Seinäjoelta. Ammatiltani lähihoitaja. Tällä hetkellä teen nuorisotyötä amisopiskelijoiden ohjaajana. Työkokemusta myös ikäihmisten palveluista ja varhaiskasvatuksen puolelta. Teen työtä tasa-arvon puolesta, tunnistaen sekä tunnustaen omat etuoikeuteni suhteessa toisiin. Haluan nostaa kaikkia vähemmistöjä ja antaa heille tilaa saada äänensä kuuluviin. Pyrin luomaan turvallisempaa tilaa politiikan kentällä. Naisena puhun paljon tasa-arvosta mm. perhevapaiden ja palkkatasa-arvon tiimoilta. Eritoten kuitenkin koen tärkeäksi tuoda esille, kuinka syvällä yhteiskuntamme rakenteissa sukupuoleen perustuva syrjintä edelleen on. Laadukkaan koulutuksen turvaamiseksi on peruttava koulutusleikkaukset. Toisen asteen opiskelijoista etenkin amisopiskelijoihin kohdentuneet leikkaukset näkyvät päivittäin työssäni. Nuoret ovat ahtaalla. Ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen on sitouduttava täydellä teholla. Nyt heti!

 

Facebook-sivuinstagram