Huomenna Pohjanmaa on vihreä

Vaasalainen tutkija Lotta Alhonnoro aloitti vuoden 2021 alusta kaksivuotiskautensa Vaasan vaalipiirin vihreiden johdossa.

Kun joku jostain toisesta puolueesta kertoo millaisia vihreät ovat, on se varma merkki pelosta. Vihreät ovat kovassa kasvussa Vaasan vaalipiirin alueella ja tavoittelevat nyt uusia ennätyksiä niin uusien valtuutettujen kuin vihreitä valtuutettuja asettavien kuntien suhteen.

Vaalipiirin suurimmissa kaupungeissa vihreät ovat jo valtavirtaa. Vaasassa Vihreitä kannatti viime kuntavaaleissa 7,8 prosenttia äänestäneistä. Seinäjoella kannatus tuplaantui 6,8 prosenttiin. Kokkolassa Vihreät saivat viime kuntavaaleissa 5,8 prosenttia äänistä, ja eduskuntavaaleissa kannatus oli jo 7,8 prosenttia.

Ilmastokriisissä ei ole kyse yksilöiden sankariteoista tai naapurin moralisoimisesta. Vihreät on olemassa, jotta vähäpäästöiset ja kestävät ratkaisut asumisesta liikkumiseen olisivat vaivattomia ja kaikkien ulottuvilla. Kuntien ilmastotyö luo uusia työpaikkoja ja entistä menestyvämpiä yrityksiä. Tulevaisuuden ratkaisuille ja tulevaisuuteen katsoville on aina kysyntää.

Viime kuntavaaleissa Vihreät sai lähes 6 prosenttia äänistä Suomen pienimmässä kaupungissa Kaskisissa. Närpiössä on kuhinaa, ehdokkaita on jo enemmän kuin viime vaaleissa, ja ensimmäinen vihreä valtuutettu on realistinen tavoite.

Me vihreissä haluamme, että jokainen lapsi ja nuori tulee kohdatuksi, ja kenestä tahansa voi tulla mitä tahansa. Koulutus ja sivistys on kunnan ytimessä. Kunta menestyy vain, kun kaikki pidetään mukana.

Viime kuntavaaleissa Kurikan valtuustoon nousi kaksi vihreää valtuutettua, ja eduskuntavaaleissa vihreät saivat Kurikassa jo 6% kannatuksen. Nyt ehdokkaita on enemmän kuin koskaan, ja lista kasvaa edelleen vauhdilla.

Me vihreissä uskomme, että kaikki lähtee yhteistyöstä. Parhaat paikalliset ratkaisut syntyvät ja löytyvät yhdessä. 

Evijärvellä on ensimmäistä kertaa vihreä ehdokas. Maanviljelijä Thomas Snellman on pitkästä aikaa tuomassa vihreän vaihtoehdon Pedersören valtuustoon. Ilmajoella ja Kuortaneella voi vuosien tauon jälkeen äänestää vihreitä. Lapualla ja Alajärvellä lista on jo nyt pidempi kuin viime vaaleissa.

Ehdokasasettelu on yhä käynnissä, ja tilanne lupaa hyvää. Kun entistä useammassa kunnassa on ehdolla vihreitä, entistä useampi pääsee äänestämään vihreitä.

Huomenna sinunkin kuntasi voi olla vihreä.

Lotta Alhonnoro
Puheenjohtaja
Vaasan vaalipiirin vihreät