#Asenneilmastonmuutos

Ville Veintie on ähtäriläinen lähihoitajaopiskelija, joka on ensimmäistä kertaa ehdolla kuntavaaleissa.

Vedetäänpä syvään henkeä.. 

.. vielä toisen kerran..  

“viha ei koskaan lopu vihalla: viha loppuu rakkaudella, tämä on vanha sääntö.”.

Viime vuosi pakotti meidät kaikki omalla tavallamme käpertymään omiin pieniin ympyröihin, kun yksinkertaisesti kaikki oli peruttu aina festareista pienempiin tapahtumiin. Suomessa olemme säästyneet pienellä siihen verrattuna, mikä tilanne oli vaikkapa Italiassa. Elämme edelleen tilanteessa, jossa vältämme ylimääräisiä sosiaalisia kontakteja, kaupassa käydessämme näemme kaikilla maskit ja koitamme pitää turvavälit mielessämme, kauppalistan lisäksi. Siinä missä täysin poikkeuksellinen viime vuosi pakotti meidät globaalisti pysähtymään, käpertymään ja keskittymään omaan selviytymiseen, toivoisin tämän vuoden ja kuntavaalien herättelevän meidät ajattelemaan yhtä asiaa, joka yhdistää meidät jokaisen monien muiden kanssa – kaupunki, jossa asumme. Yhteisten asioiden ja päätöksenteon on täytynyt toimia myös poikkeusoloissa, siispä siinä on tapa osaltaan osoittaa omia arvoja ja välittämistä muista. 

Toivon yhteisen koettelemukset olevan tilaisuus ensinnäkin tarkastella omia arvojamme ja asenteitamme, lisäksi niiden pohjalta ryhtymään dialogiin niiden kanssa, jotka omaavat erilaisen, jopa vastakkaisen näkemyksen. Nyt tosin on niin, että on aloitettava tunnistamalla, ettei oma näkemys ole täydellinen, vasta sitten voimme kuulla, mitä toisella osapuolella on sanottavaa. Sosiaalisessa mediassa tämä vaatii eritystä tarkkaavaisuutta, koska on helppoa kirjoittaa lähes ja täysin tuntemattomalle kärkkäämmin kuin miten asiat kasvotusten tulisi sanottua. Siispä toivon, ettemme yrittäisi juntata omia näkemyksiään toiselle, ikään kuin meillä olisi monopoli totuuteen, vaan ryhtyisimme keskusteluun, löytääksemme myös oman ajattelumme ja näkemyksemme virheet. 

Toisaalta on myös niin, että erilaisia näkemyksiä maailmaan mahtuu, kuitenkin ratkaisevaa on se, miten toimimme. Tässä yhteydessä toivon, että asenteemme ja tapamme kohdata toinen ihminen, olisi myös menetelmä edistää käytännössä vihreitä arvoja ihmisoikeuksista tasa-arvoisempaan yhteiskuntaan ja siihen tarvitsemme pikimmiten asenneilmastonmuutosta.

Ville Veintie
Kuntavaaliehdokas, Ähtäri