Nuoret ovat kaupungin tulevaisuus, mutta kuuntelevatko päättäjät

Laura Alakokko on Vihreiden naisten varapuheenjohtaja sekä seinäjokelainen kuntavaaliehdokas. Ala-Kokko palveli Vaasan kaupunginvaltuustossa kaksi kautta ja oli Vaasan kaupunginhallituksen jäsen 2017-2020

Vaalimainoksien ja -manifestien perusteella on vaikea löytää puoluetta ja ehdokasta, jonka mielestä nuoria ei tulisi kuunnella päätöksenteossa. Todelliset karvansa puolueet ja päättäjät kuitenkin pääsevät näyttämään itse valtuustotyössä, jossa totuus usein paljastuu. Näin kävi Seinäjoen valtuustossa, jossa äänestettiin nuorisovaltuuston aloitesta vegaaniruuan tarjoamisesta Seinäjoen kouluissa. 

Aloite oli hyvin laadittu, ja ruoka- ja siivouspäällikön sekä kaupunkiympäristöjohtajan laatima vastaus positiivinen: syksystä 2021 vegaaniruokaa alettaisiin tarjota halukkaille kaikissa kouluissa. 

Kaupunginvaltuusto päätti kuitenkin torpata aloitteen äänin 25-22. Huolena oli paitsi hinta, myös ravintoaineiden saanti ja ilmeisesti ihan yleisesti se, etteivät tietyt valtuutetut oikein pidä ajatuksesta, että Seinäjoeltakin löytyy vegaaneja. Saati, että heidän vakaumustaan kunnioitettaisiin.

On aivan totta, että vegaaniruuan tarjoamisen kustannukset ovat annosta kohden prosentuaalisesti kalliimmat. Annoksia kuitenkin tehdään suhteellisen vähän, joten todellinen rahamäärä tuskin nousisi päätähuimaavaksi. Vastauksessa aloitteeseen ei myöskään esitetty lisärahoitusta, joten oletan summan mahtuvan ruokapalveluiden talousarvioon. 

Ruuan ravintoarvoista taas voi olla huolissaan ihan koko väestön suhteen, ei vain vegaanien tai kasvispainotteisten ruokailijoiden osalta. Jos koulu tarjoaa nuorelle ruokaa, jota hän voi hyvällä omallatunnolla syödä, nimenomaan autetaan nuorta saamaan kaikki tarvittavat ravinteet ruuasta. Kokemukseni mukaan vegaanit myös ovat keskivertoa paremmin selvillä siitä, mitä heidän syömänsä ruoka sisältää ja miten he varmistavat kaikkien tarpeellisten ravintoaineiden saannin. 

Tällä hetkellä vegaaniruokaa ei tarjota kuin lääkärin määräyksestä, mikä asettaa nuoret eriarvoiseen asemaan. Vegaaninuoret eivät saa lain edellyttämää kouluruokaa, vaan joutuvat itse tuomaan lounaansa kouluun.

Huomionarvoista ja huolestuttavaa päätöksessä on se, että torpatun aloitteen tekijöitä ovat nuoret itse. Ne samat henkilöt, jotka kouluruokaa syövät. Nuorisovaltuuston jäsenistä tuskin jokainen on vegaani, vaan jäsenet ovat tehneet juuri niin kuin valtuutetun, kuntalaisten edustajan, kuuluu tehdä: tuoneet esiin edustamansa ryhmän äänen.

On käsittämätöntä, että valtuusto kieltäytyi kuuntelemasta nuorten toiveita heidän omaan arkeensa liittyen. Alle 18-vuotiaat ovat erityisessä asemassa kuntademokratiassa, sillä he eivät pääse vaikuttamaan kuntavaalien tai muidenkaan vaalien tulokseen äänestämällä. Siksi heidän äänitorvekseen on luotu nuorisovaltuusto, joka pyrkii tuomaan esiin nuorten näkökulmaa päätöksentekoon. 

Nuorten ääntä on erityisen tärkeä kuunnella, sillä he ovat kaupungin tulevaisuuden veronmaksajat. Ellei kaupunki onnistu olemaan nuorille hyvä paikka elää, he etsiytyvät muualle. 

Moni miettii, miten tehdä kotikunnastaan houkuttelevampi paikka nuorille, miten sitouttaa nuoret kotikuntaan ja miten houkutella kuntaan uusia, nuoria asukkaita. Tässä yksi helppo vinkki: Kuunnelkaa nuoria päätöksenteossa. Ottakaa nuorten toiveet aidosti huomioon, älkääkä vain todetko, että kyllä me tiedetään paremmin.

Laura Alakokko
Kuntavaaliehdokas
Seinäjoki