Ei lisätä uhrien taakkaa

Lotta Alhonnoro on vaasalainen tutkija sekä kaupunginvaltuutettu sekä kaupunginhallituksen jäsen. Hän on myös Vaasan vaalipiirin vihreiden puheenjohtaja.

“Olen pahoitellut sitä, että joku on pahoittanut mielensä.”


Niiden piti olla yhdet syksyn hauskimmista opiskelijabileistä, mutta lähdin kotiin ennen kuin kello oli 11. Kotona purskahdin itkuun, eikä siitä ollut tulla loppua. Tunsin valtavaa häpeää. koin itseni arvottomaksi ja likaiseksi. Se, että seksuaalisen ahdistelun, väkivallan ja jopa raiskausten kohdalla puhutaan uhrin pukeutumisesta voi perustua ajatukseen uhrin suojelemisesta. Omalla kohdallani häirintä sai miettimään, olisinko voinut pukeutua toisin, olisinko voinut tehdä jotain toisin. Syytin itseäni, vaikka ainoa syyllinen oli tietysti tekijä itse.

Kun uhrin toimintaan kiinnitetään huomiota, missä menee raja? Olisiko pitänyt meikata vähemmän, pukeutua pitempään mekkoon tai lähteä kotiin aiemmin? Oikeastaan naisille turvallisinta olisi pysyä kotona ja käyttää löysiä peittäviä vaatteita – kuten Afganistanissa?

Kun poliisi oli siepannut, raiskannut ja murhannut 33-vuotiaan Sarah Everardin Lontoossa, parlamentin jäsen ehdotti, että miehille asetettaisiin ulkonaliikkumiskielto iltakuuden jälkeen. Ehdotus oli provokaatio, mutta kertoo kulttuuristamme paljon, että yhä niin usein päädytään puhumaan ennemmin uhreista ja rajoittamaan naisten toimintaa kuin esittämään ratkaisuja. Ja aina kun uhrin tekemiset liitetään uhriksi joutumiseen, kasvatetaan samalla uhrin syyllisyyden ja häpeän taakkaa.

Seksuaalinen häirintä ja väkivalta ei lopu, vaikka jokainen suomalainen pukeutuisi verkkaritakkiin. Itselläni oli muuten verkkaritakki päällä´tuona iltana. Sen sijaan on puututtava väärintekijöiden toimintaan.

Kun joku sanoo, ettei keinoja johonkin puuttumiseksi ole, tarkoittaa se yleensä ettei ole halua. Sillä keinoja löytyy aina kun on tahtoa. Sen osoittaa esimerkiksi Suostumus 2018 kampanja raiskauksen määritelmän muuttamisesta suostumusperustaiseksi.

Varhaiskasvatuksessa ja kouluissa lapsille on jo varhaisessa vaiheessa opetettava ja kerrottava oman kehon koskemattomuudesta. Häirintää tulee ennakoivasti vähentää myös tunnetaitojen opetuksella. Turvataitokasvatuksen (THL: malli) avulla lapset ja nuoret oppivat taitoja, joilla he voivat välttyä joutumasta paitsi houkuttelun, ahdistelun ja seksuaalisen hyväksikäytön tilanteisiin,  myös kiusaamisen, alistamisen tai väkivallan tilanteisiin, tai niihin joutuessaan osaavat suojella itseään ja puolustaa rajojaan.

Kaupungin avustuksia erilaisille järjestöille ja hankkeille jaettaessa on kiinnitettävä huomiota siihen, kuinka ne huomioivat yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden toiminnassaan.

Kaupunkisuunnittelulla, kuten valaistuksella ja kulkureittejä suunnitelemalla voidaan tehdä paljon turvallisuudentunteen parantamiseksi. Poliisien kanssa voidaan tehdä yhteistyötä nuorten kohtaamaan seksuaalisen häirintään puuttumiseksi. Voidaan kerätä hyvät mallit muista kunnista, miettiä yhdessä keinoja ja kuulla asiantuntijoita.

Tunnen aivan liian monta, jotka ovat kertoneet kohtaamastaan häirinnästä, myös raiskauksista. Uusimmassa kouluterveyskyselyssä yläasteikäisistä tytöistä puolet kertoi kohdanneensa seksuaalista häirintää vuoden aikana. Silti en tunne ketään, kuka olisi hakenut oikeutta viranomaisteitse. #metoo-keskustelu on onnistunut purkamaan seksuaaliseen häirintään, ahdisteluun ja väkivaltaan liittyvää häpeää, mutta yhä moni vaikenee ja jättää hakematta oikeutta.

Uhrin taakka on painava. Ei lisätä sitä enää yhtään.

____________________

Vaasan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Maria Tolppanen kertoi Ilkka-Pohjalaisen haastattelussa 25.9. ja myöhemmin mielipidekirjoituksissaan, että seksuaalinen häirintä ei ole uhrin vika, mutta tyttöjen pitäisi miettiä pukeutumistaan. Muista kulttuureista tuleville tulisi kertoa kuinka täällä on sopivaa toimia, ja että kaupungilla ei ole juuri keinoja puuttua häirintään. Nousi kohu, joka keskittyi erityisesti uhrien syyllistämiseen. 

Tolppanen kommentoi asiasta närkästyneitä käyttäen hyvin karkeaa kieltä, ja kertoi esittäneensä ajatuksensa yksityisenä henkilönä, vaikka allekirjoitti mielipiteensä kaupunginhallituksen puheenjohtajana. SDP:n ryhmäkokouksen jälkeen demareiden ryhmäpuheenjohtaja kertoi Tolppasen pahoittelevan asiaa. Tolppanen ei suullaan esittänyt pahoitteluita tai anteeksipyyntöjä. Facebookin Puhetta Vaasassa-ryhmässä hän sen sijaan kertoi, ettei ole pahoitellut omia tekemisiään. Sen sijaan hän sanoi: “Olen pahoitellut sitä, että joku on pahoittanut mielensä.”


Lotta Alhonnoro
Puheenjohtaja
Vaasan vaalipiirin vihreät