Perheiden yhteinen aika on säästöä yhteiskunnalle

944965_10153773853367978_5303778087086241946_n Nykyinen hallitus onnistuu jotenkin kummallisesti kaikessa talousasioissaan unohtamaan perheiden hyvinvoinnin ja jaksamisen merkityksen yhteiskuntamme taloudelle.

Erikoiseksi tämän nykyisen linjan tekee se, että pääministeripuolueena olevaa keskustaa on aina pidetty perhepuolueena. Näin varmaan kuvitteli nytkin useat keskustan äänestäjät.

 

Keskustan ja hallituksen lyhytnäköisessä politiikassa on kuitenkin jo moneen kertaan unohdettu perheet näihin kohdistetuilla leikkauksilla ja säästöillä. On väärin unohtaa kuinka iso vaikutus hyvinvoivilla perheillä, lapsilla ja nuorilla on esimerkiksi sosiaali- ja terveysmenoihin.

Yksi perheitä nykyään lisää rasittava tekijä on jatkuvasti kasvava yhteisen ajan puute. Tähän vaikuttaa suuresti niin vanhempien vuorotyö kuin myös pätkätyömarkkinat. Nyt tätä ajanpuutetta lisää esimerkiksi kauppojen aukiolon vapauttaminen kuin myös halu siirtää kirkollisvapaita viikonloppuun. Useat kaupat ovat jo ilmoittaneet olevansa auki esimerkiksi pääsiäisenä ja vappuna. Monille se tarkoittaa perheen pidemmistä ja ylimääräisistä yhteisistä vapaista luopumista. Valitettavasti koulua käyvillä lapsillamme vapaat ovat edelleen viikonloppuna. He eivät voi suunnitella vapaitaan vanhempien vapaiden mukaan.

On toki hienoa, jos tällä kauppojen vapauttamisella saadaan lisää työtä, koska se voi tietää myös parempaa tilipussia. Rahalla lapselle saadaan vaikka uudet kengät, mutta menetettyä yhteistä aikaa sillä ei enää osteta takaisin. Juuri moni kaupanalan perheellinen työntekijä onkin ollut huolissaan tästä nykyisestä suuntauksesta.

Kaikki hallituksen leikkaukset ja säästöt kohdistuvat tällä hetkellä eniten lapsiperheisiin ja useimmiten niihin vähävaraisimpiin. Nyt tuntuu, että myös uudistukset kohdistuvat näihin. Kun perheet joutuvat joustamaan yhä enemmän myös yhteisestä ajastaan niin mitä tämä vaikuttaa taas tulevaisuudessa? Mitä paremmin vanhemmat voivat jakaa yhteistä aikaansa lapsien kanssa sitä enemmän me laitamme säästöön rahaa. Toivon, että tämä perheiden jaksaminen otettaisiin paremmin huomioon niin hallituksessa kun työpaikoilla työvuoroja jaettaessa.

Tuomas Ojajärvi