Pienyrittäjän elämää.

Riikka Harjula on teuvalaislähtöinen yrittäjä, äiti sekä terveydenhoitoalan ammattilainen

Sanotaan että yrittäjät kannattelevat Suomea. Voihan sitä näinkin ajatella. Itse näen asian niin, että yrittäjä kannattelee itseään. Etenkin pienyrittäjä.

Toki yrittäjä maksaa huomattavan määrän erilaisia veroja. Siitä ei ole syytä lähteä kiistelemään. Kuitenkin olen aina itse kokenut ennemminkin positiivisena asiana oikeuden maksaa veroja ja omalta osaltani olla mukana huolehtimassa yhteiskunnan toiminnoista sekä heikommassa
asemassa olevasta ihmisestä.

Mutta entä sitten, kun yrittäjänä putoat siihen kuoppaan, jossa itse tarvitsisit yhteiskunnan tukea? Minne kummaan ovat kadonneet kaikki ne maksetut verot ja miksi ne eivät hyödytä yrittäjää pinteessä?

En minä siihen osaa vastata. Olen kuitenkin henkilökohtaisesti kokenut sen tilanteen, kun oletkin maksamassa ulosottoon kuukausittaisia maksuja huolimatta siitä, että olet tehnyt vuosikausia ympäripyöreitä työpäiviä, markkinoinut, myynyt ja kehittänyt omaa ammattitaitoasi siihen pisteeseen, että palvelustasi voit jo laskuttaa ihan kiitettäviä summia. Ja tässä tapauksessa vieläpä toisen tekemästä virheestä johtuen.

Yrittäjän pitäisi olla ammattilainen monissa muissakin asioissa kuin siinä palvelussa mitä hän rahaa vastaan tarjoaa. Yrittäjä vastaa esimerkiksi kirjanpidostaan, vaikka kirjanpidon tekisi alan ammattilainen. Silti mahdolliset virheet kaatuvat yrittäjän vastuulle.

Tilanteessa, jossa huomaat, että et selviä maksettavista laskuista, löytää itsestään ihan uusia puolia. Sitä kasvaa henkisesti, kun on pakko luovuttaa siitä mielikuvasta, että pystyt hoitamaan kaiken eteen tulevan, oli se mitä tahansa. Sitä oppii myös elämään maksuhäiriömerkinnän kanssa.

Yhteiskunnan rakenne pettää pienyrittäjän kohdalla. Perhevapaat, sairaslomat, lapsen sairaus. Tuntemattomia käsitteitä pienyrittäjälle, jonka talous ja toimeentulo romahtaa, jos olet poissa töistä. Pienyrittäjän koko perheen tilanne voi kaatua yrittäjän sairauteen. Myös puolison tai elämänkumppanin työttömyys ei ole mikään pala kakkua. Koska yrittäjänä sinun tulisi voida palkata työtön kumppanisi yritykseesi, huolimatta siitä, onko kumppanillasi tarvittavaa osaamista tai onko yrityksellä kasvupotentiaalia työntekijän palkkaukseen.

Tässä on poliitikoille pähkinä purtavaksi. Kuinka huolehtia siitä, että pienyrittäjä saa samat edut kuin palkansaaja.

Pienyrittäjän tulee voida sairastaa, ihan kuten kuka tahansa muukin.

Pienyrittäjän tulee voida saada lapsia ja huolehtia lapsistaan ihan kuten kuka tahansa muukin.

Täytyy myös löytyä keinoja siihen, että pienyrittäjän palkkaama toinen osapuoli, kuten kirjanpitäjä on vastuussa tekemistään virheistä.

Kun edellä mainitut asiat saadaan kuntoon, voi pienyrittäjä todellakin olla mukana kannattelemassa Suomea.

Riikka Harjula
Paljon nähnyt pienyrittäjä