“…ja ei kun synnyttämään.”

Kirjoittaja Mikko Jokipii on kurikkalainen kaupunginvaltuutettu sekä Vaasan vaalipiirin vihreiden toiminnanjohtaja.

Miten maaseudun ja maakuntien muuttotappio käännetään? Suomessa käydään kovaa kulttuurisotaa liberaalien ja konservatiivien välillä, mutta välillä keskustelua seuratessa tuntuu siltä että jakolinja on myös rankasti muodostumassa koulutettujen naisten ja kouluttamattomien miesten välille.

Tästä jakolinjasta puhutaan useasti myös matalasta syntyvyydestä puhuttaessa, kuten vaikkapa viime viikolla tässä Aamulehden kolumnissa jossa raflaavasti klikkiotsikon kautta vastuu heitetään naisten nurkkaan: Jos suomalaisnaiset eivät ala pian synnyttää, meitä odottaa julma tulevaisuudenkuva – koiriakin on kohta enemmän kuin lapsia”.

Itse olen omituinen väliinputoaja: sikatilalla kasvanut, matalasti koulutettu, maalla asuva viherliberaali. Mikä ihmeen ilmiö tämä tälläinen on? Vastakohtani lienisi kaupungista ja akateemisista lähtökohdista oleva, korkeasti koulutettu perussuomalainen nainen – tiedän heitäkin. Mutta enemmistö meistä jakautuu enenevissä määrin konservatiiveihin ja liberaaleihin, vasemman ja oikean laidan menettäessä arvoaan.

Miksi minusta tuntuu että nämä kaksi osapuolta vain etääntyvät toisistaan koko ajan enemmän? Ja miksi minusta tuntuu että se on viimeinen naula maaseudun elinvoiman arkkuun?

Annapas kun kerron. Koska me emme enää keskustele. Me huudamme tyhjyyteen. Meillä on Facebook jossa voimme hymistellä omassa kuplassamme omalle porukallemme. Jos meillä ei ole mitään sanomista niin voimme silti laittaa nauruhymiön Jussi Halla-Ahon, Päivi Räsäsen tai Maria Ohisalon somepäivityksiin tai jakaa meemin. Päivän hyvä työ tehty.

Tämä ei toki ole mitään uutta, Facebook on ollut olemassa jo viitisentoista vuotta. Mutta se on tehnyt monesta meistä mielipideautomaatteja, joilla ei ole milliäkään tilaa nyansseille. Voisimme koska tahansa ulkoistaa nykyisen tasoisen poliittisen debaatin tekoälylle joka vain toistaisi vastakkaisia argumentteja vailla mitään empatiaa.

Niin, piti kertomani että miksi tämä on maaseudun kuolemaksi? Koska koulutetut nuoret eivät halua jäädä alueelle jossa ilmastolakkolaisille nauretaan tai maahanmuuttajiin suhtaudutaan kuin roskasakkiin. Koska heitä ei kiinnosta rakentaa elämäänsä alueella jossa naisjohtajia vähätellään tai jossa johtajuus näyttäytyy lähinnä yhdelle sukupuolelle ulkoistettuna hommana.

Joten jatketaan nauruhymiöitä, jatketaan meemeilyä, vähättelyä ja naureskelua. Jatketaan tämän kuopan kaivamista omien jalkojen alla, ja katsotaan mihin se tie vie.

Nyt vaan synnyttämään!

Mikko Jokipii
Toiminnanjohtaja
Vaasan vaalipiirin vihreät