Jenni Kuisti: Eteläpohjalainen liha-ideologia

Tähän mennessä on jo tullut selväksi, että maalaisjärki tarkoittaa eri ihmisille hyvin eri asioita, mutta silti haluan nyt käyttää sitä sanaa. Pidän itseäni vahvasti maalaisjärkisenä. Asun maaseudulla, olen kasvanut maatilan pihapiirissä, hoitanut monia erilaisia eläimiä ja harventanut kasvimaata kyllästymiseen saakka. 

Maatalous on yksi suurimman arvostukseni saavista aloista. Me tulemme aina tarvitsemaan alan osaamista ja maatalous tulee olemaan suuressa roolissa myös monien ympäristöömme liittyvien haasteiden ratkaisuissa. Näen myös eläimet osana tätä yhtälöä, kuten myös vihreiden maatalouspoliittisessa ohjelmassa nähdään.

Samaan aikaan Provinssin linjauksen kasvipohjaisen ruuan lisäämiseen pyrkivistä toimista ovat järkeviä ja oikeansuuntaisia, eivätkä nämä asiat ole keskenään ristiriidassa. Meillä on laajasti tutkimustuloksia eri näkökulmista siitä, että kasvisten osuutta ruokavaliossa on syytä lisätä. Se ei ole ideologiaa, vaan kylmää faktaa. 

Olen jo vuosia pyrkinyt valitsemaan mahdollisimman usein kasvisvaihtoehdon ja arvostan kaikkea päätöksentekoa, joka tekee siitä helppoa ja kannustavaa. Provinssissa on ensi kesänäkin tarjolla lihaa, mutta sen vaihtaminen välillä vegaaniannokseen saattaisi tehdä hyvää itse kullekin.

MTK:n toiminnanjohtaja Ojaniemi totesi Ilkka-Pohjalaisessa 15.2., että kotimaisen ruokaketjun kanssa tulisi tehdä yhteistyötä, eikä rummuttaa yhtä ideologiaa. En tiedä miksi MTK ja moni muukin tuntuu jatkuvasti unohtavan, että kotimaassamme, lähelläkin, tuotetaan myös paljon kasviksia ja jatkojalostetaan niitä edelleen erilaisiksi tuotteiksi. 

Kun mietin sitä tapaa, jolla mummuni käytti eläintuotteita ja miten suuri osuus ruuasta tuli kasvimaalta  ja metsästä, on nykyinen eläintuotteiden käyttö aikamoista pröystäilyä. Meidän kaikkien terveydelle ja yhteiselle ympäristöllemme on hyvä pyrkiä takaisin lähemmäs mummuni tapoja. Lihansyöntihän on lisääntynyt viime vuosikymmeninä huimaa tahtia. 

Mietinkin vallitseeko meillä sittenkin jonkinlainen liha-ideologia, joka syrjäyttää terveen maalaisjärjen ja tieteellisen tiedon? Kun lihansyönnin vähentäminen tavoitteena mainitaan jossain, iskee ideologian sumentamana pakottava tarve kommentoida somekeskusteluihin ja samaan aikaan syödä vain lisää lihaa. No tämä oli huumoria, mutta juuri niin absurdilta keskustelu välillä vaikuttaa.

Jenni Kuisti

Kuisti toimii valtuutettuna Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella ja Alajärven kaupunginvaltuustossa