Vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta Vaasassa: “Hallitus ei voi ummistaa silmiään neljäksi vuodeksi tai nukumme suurien investointien ohi”

Vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta, europarlamentaarikko Ville Niinistö ja kansanedustaja Krista Mikkonen vierailivat viikonloppuna Seinäjoella, Vaasassa ja Kokkolassa. Tapaamisissa Vihreiden viesti paikallisille oli selvä: puolue vaatii hallitukselta ratkaisuja alueen työvoimapulaan ja visiota vakaalle investointiympäristölle.

Vaasassa tapaamisessa Pohjanmaan kauppakamarin ja Vaasan vaalipiirin Vihreiden kanssa Sofia Virta kertoi peräänkuuluttavansa hallitukselta visiota siitä, miten Suomi varmistaa, että jätti-investoinnit eivät karkaa muualle. Viime viikolla uutisoitiin, että teräsyhtiö SSAB sijoittaa fossiilivapaan tuotantolaitoksensa Raahen sijaan Ruotsiin.   

– Miten Suomesta tulee puhtaan energian innovaatioiden suurvalta? Hallitus ei voi ummistaa silmiään neljäksi vuodeksi tai nukumme suurien investointien ohi, Virta painotti. 

Myös Pohjanmaan kauppakamarin toimitusjohtaja Paula Erkkilä oli samoilla linjoilla Virran kanssa.  

– Toivon, että päättäjät osaisivat katsoa tulevaisuuteen ja rakentaa pitkälle kantavia visioita. Ei ole järkeä pumpata rahaa sellaisiin liiketoiminta-aloihin, joilla ei ole tulevaisuutta, vaan pitäisi panostaa siihen, missä on tulevaisuus ja missä investoitu raha tuo paljon hyvää monella tasolla, totesi Erkkilä.   

Vihreiden kansanedustaja, viime kaudella myös ympäristö- ja ilmastoministerinä toiminut Krista Mikkonen sanoi Vaasan seudun olevan mainio esimerkki siitä, miten alueelle on puhtaan energian ansiosta muodostunut yritysten keskittymä. 

– Se on tuonut tänne paljon työpaikkoja, ihmisiä ja verotuloja. Tämä on konkreettinen esimerkki siitä, että kun tarjolla on puhdasta energiaa, niin myös investointeja tulee alueelle. Eivät yritykset enää asetu paikkoihin, joissa on tarjolla vain fossiilista energiaa, koska sillä ei ole tulevaisuutta. Yritykset tarvitsevat pitkäaikaista ja vakaata näköalaa investointien kannattavuudelle, Krista Mikkonen sanoi. 

Virta kertoo haastaneensa pääministeripuolue Kokoomusta aiheesta eduskunnassa useaan otteeseen.

– Me Vihreät kaipaamme Kokoomukselta arvojohtajuutta ja vastuunkantoa siitä, että tällaisia investointeja ei saa nyt menettää, sillä ne ovat Suomen taloudelle valtaisa mahdollisuus ja myös hyvinvointiyhteiskunnan ylläpidon kannalta tilaisuus, jota meillä ei ole varaa hukata, Virta korosti. 

Erkkilällä oli myös toinen painava viesti Vihreille päättäjille: alueella työvoimapula on aito ongelma, joka ei helpotu tai ratkea hallituksen nykyisellä maahanmuuttopolitiikalla. Virran mukaan Vihreät on haastanut hallitusta myös siitä, miten se aikoo taata riittävän työvoiman suomalaisyrityksille. 

– Olen kysynyt hallitukselta lukuisia kertoja, miksi he eivät kuuntele yritysten viestiä siitä, että Suomi tarvitsee työvoimaa ulkomailta. Nyt hallitus hidastaa yritysten kasvua tekemällä Suomeen töihin tulemisesta vaikeaa, Virta kertoi. 

Europarlamentaarikko Ville Niinistö painotti, että Suomen on otettava hyöty irti omista veto- ja pitovoimatekijöistään. 

– Kun puhun ulkomaalaisten ystävieni ja kollegoideni kanssa, he korostavat sitä, miten arjen sujuvuus ja turvallisuus ovat yksilölle rahanarvoisia asioita, joita Suomen tulisi hyödyntää nykyistä paremmin omassa brändityössään. 

Virta, Mikkonen ja Niinistö halusivat myös murtaa ennakkoluuloja ja laajentaa käsitystä Vihreistä. 

– Emme me ole viemässä yrityksiltä toimintaedellytyksiä tai yksityishenkilöiltä mahdollisuuksia, päin vastoin. Meidän päättäjien tehtävä on kyetä löytämään ratkaisuja aikamme suurimpiin kysymyksiin, Virta sanoi. 

– Kyllä me esimerkiksi ymmärrämme, että saavutettavuus ovat meillä Suomessa pitkien välimatkojen vuoksi yritysten elinehto ja siksi lentoyhteyksiäkin tarvitaan. Samaan aikaan meidän tulee parantaa raideverkostoa, jotta junamatkustaminen olisi entistä kilpailukykyisempi vaihtoehto lentämiselle, myöskään lentämisen haittojen verottomuus ei ole perusteltua, Mikkonen jatkoi.