Kiitos kunniaan

Kirjoittaja Henna Rantasaari on seinäjokelainen kaupunginvaltuutettu sekä kaupunginhallituksen jäsen

Vuoden vaihtuessa on usein tapana tarkastella mennyttä vuotta ja samalla suunnitella ja unelmoida seuraavaa. Huomasin, kuinka tänä vuonna erityisen moni kirjoitti kiitollisuudesta. Kiitollisia oltiin niin terveydestä, perheestä ja ystävistä kuin lisääntyneestä vapaa-ajasta, pysähtymisestä ja uusista tavoistakin. Isompi uhka sai ajatukset kääntymään lähelle ja huomaamaan asioita, joita on ehkä pitänyt aikaisemmin itsestäänselvänä.

Kiitollisuus on tärkeä voimavara ja antaa paljon enemmän kuin katkeruus tai kritiikki, sekä sen antajalle että saajalle. Sen vuoksi halusimme Seinäjoella tuoda kiitoksen myös keskelle politiikkaa. Kiitimme joulun alla muiden puolueiden valtuustokollegoita heidän tekemästään työstä. Olemme toisinaan asioista eri mieltä, mutta se on osa demokratiaa. Jokainen valtuutetuista on käyttänyt aikaansa yhteisten asioiden hoitoon, mikä jo itsessään on arvokasta. Jokainen heistä on tehnyt omien arvojensa mukaisia vaikeitakin päätöksiä, joita ovat punninneet tarkasti.

Luottamushenkilöt eivät useinkaan liikaa kiitoksia kerää. He nousevat tekemisineen usein esiin vain negatiivisessa valossa yksittäisten asioiden yhteydessä. Kirjoitin aikoinaan siitä, kuinka on käsittämätöntä, että ennen laajasti hyvänä tyyppinä pidetystä ihmisestä tulee salamannopeasti epäilyttävä ja vain omia etujaan ajatteleva, kun hänet valitaan kunnalliseen luottamustehtävään. Ja sama koskee myös kansanedustajia.

Julkista tehtävää hoitavan luottamushenkilön on tietenkin kestettävä kritiikkiä ja arvostelua, mutta vain asioiden ja tekemiensä päätösten osalta. Ketään ei tule arvostella henkilökohtaisten ominaisuuksien tai muiden, päätöksenteon kannalta epäolennaisten seikkojen kautta.

Etenkin tänään on syytä olla kiitollinen myös toimivasta demokratiasta. Tapahtumat merten takana kertovat omalta osaltaan ilmiöstä, jossa kiitokselle ja toisen työn arvostamiselle ei anneta tilaa. On meidän tehtävä huolehtia, että näin ei tapahdu Suomessa.

Henna Rantasaari
Kirjoittaja on seinäjokelainen kaupunginvaltuutettu sekä kaupunginhallituksen jäsen