“Onko minusta siihen?”

Mikko Jokipii on Vaasan vaalipiirin vihreiden toiminnanjohtaja sekä kurikkalainen kaupunginvaltuutettu

Ensimmäiset vaalini olivat Jalasjärven ylä-asteen oppilaskuntavaalit vuonna 1997. Nousin lavalle, asetin käteni Richard Nixonin tunnetuksi tekemään kaksikätiseen peace – asentoon ja julistin “äänestäkää mua, oon paras”. Olin ysiluokkalainen nuorimies joka oli karistanut vauvakiloja pois ja oli sitä mieltä että maailma on nyt valmis minun ehdokkuudelleeni. Samaan aikaan kaksoissiskoni istui yleisössä, ja varmaan pyöritteli hiljaa silmiään.

Tämä pieni hetki kertoo minusta, siskostani ja meistä suomalaisista kenties enemmän kuin mitä nopeasti ajattelet.

Oppilaskuntavaalit ja nuorisovaltuustovaalit tuli poikasena koluttua läpi, ja vaaleissahan oli monelle nuorelle kyse enemmän suosiosta kuin vastuusta. Minulle ne olivat itsetunnon pönkitystä, enkä usko olleeni ollenkaan se tehokkain tai vastuullisin jäsen. Nuorisovaltuustossa muistan olleeni sellainen takapenkin perseilijä, joka toki kävi kokouksissa, mutta ei kuitenkaan ollut se ihan tuottelijain jäsen. Työtaakan kantoivat usein näkymättömät vastuunkantajat, jotka pitivät homman käynnissä.

Sama kuvio toteutuu monessa kaupunginvaltuustossa.

Kun omaan työnkuvaan kuuluu ihmisten kysymistä ehdolle kuntavaaleihin, kuulee ja näkee monenlaisia reaktioita: kohteliasta radiohiljaisuutta, hyviä ja huonoja syitä, puoluepolitiikkaa, ajankäyttöä ja yllättynyttä naureskelua. Todella usein kuulen henkilön sanovan “en tiedä olisiko minusta siihen”.

Toistan tämän usein, koska se on mielestäni tärkeää: kaikki puolueet tarvitsevat ihmisiä jotka kysyvät itseltään “en tiedä olisiko minusta siihen”. Järkevä ja tasapainoinen ihminen kysyy itseltään haastavia kysymyksiä.

Tämän vastauksen vastakohtana on luonnollisesti “TOTTAKAI minusta on siihen”, joka viittaa joko jo käytyyn ajatusprosessiin tai välittömään, kritiikittömään ja sangen narsistiseen ajatukseen siitä että “jos joku niin minä osaan nää jutut”. Ikävän usein kaksi vastakkaista vastausta ovat etenkin täällä Pohjanmaalla sukupuoleen sidottuja. Ja se puolestaan päätyy näkymään valtuustojemme sukupuolijakaumissa, jotka ovat ihan liian miesvoittoisia. Edustuksellinen demokratia ei ikävä kyllä toteudu oikein laadukkaasti jos kunnissa asioista päättävät isolla enemmistöllä 50-70 -vuotiaat miehet.

Jos siis tunnet henkilön joka mielestäsi olisi hyvä kuntavaltuutettu, riippumatta puolueesta, puske tätä lähtemään ehdolle. Suomalaiset kunnat tarvitsevat juuri nyt enemmän vastuullisia tekijöitä, jotka kysyvät itseltään vaikeita kysymyksiä.

Jos puolue on vihreät, ehdota ehdokasta osoitteessa www.vihreat.fi/ehdokkaaksi

Mikko Jokipii
Toiminnanjohtaja
Vaasan vaalipiirin vihreät