Lapsen oikeudesta varhaiskasvatukseen ja kotihoitoon

Hanna Cygnel on kokkolalainen terveyskeskuslääkäri sekä vihreä kaupunginvaltuutettu. Cygnel on ehdolla tulevan viikonlopun kuntavaaleissa.

Laadukas ja turvallinen varhaiskasvatus on yksi lastemme tulevaisuuden peruspilareista.

Ensi syksynä Kokkolassa alkaa neljässä päiväkodissa kaksivuotisen eskarin kokeilu. Jos kokeilussa osoitetaan, että kaksivuotisesta eskarista on hyötyä ja valtio päättää muuttaa pakollisen esikoulun kaikille lapsille kaksivuotiseksi, saavat sekä 5- että 6-vuotiaat sen jälkeen maksutonta varhaiskasvatusta käytännössä puoli päivää joka arkipäivä eli esikoulun ajalta.

Jo kokeilun aikana tai viimeistään sitten, jos kaksivuotinen esikoulu ei valtiovallan taholta etene, on Kokkolassa satsattava maksuttomaan päivähoitoon 5-vuotiaille. Tällä hetkellä lapsilla on koulun aloittaessaan isot tasoerot taidoissa ja osaamisessa ja tätä voitaisiin tasata pidemmällä esikoululla tai tarjoamalla lapsille maksuton mahdollisuus kunnalliseen varhaiskasvatukseen ennen eskari-ikää.

Vaikka kannatan kunnallisen päivähoidon ulottamista entistä useampien lasten ulottuville, on mielestäni alle kolmevuotiaiden lasten hoitamista kotona myös tuettava. Pikkulapsiperheet tietävät itse, mitä he tarvitsevat ja heillä on oltava aidosti mahdollisuus valita, hoitavatko pienet lapsensa kotona vai laittavatko heidät päivähoitoon.

Kotihoidon kuntalisän eli Kokkola-lisän nostaminen sekä neuvolan, lapsiperheiden kotipalvelun ja lastensuojelun avohuollon toimivuuden säilyttäminen ovat tärkeitä asioita lapsiperheiden tukemisessa.

Toisaalta myös on varmistettava, että kotona syystä tai toisesta olevien vanhempien lapsilla on jatkossakin oikeus kokopäiväiseen kunnalliseen varhaiskasvatukseen; tämä oikeushan palautettiin vasta viime syksynä.

Hanna Cygnel
terveyskeskuslääkäri, kuntavaaliehdokas (vihr.)
Kokkola