Milloin nuorten mielenterveyspalveluhin satsataan?

Iida Laurila on vaasalainen edunvalvonnan asiantuntija, sekä Vaasan vaalipiirin vihreiden hallituksen jäsen. Kuva: Erika Svenns

Sosiaali- ja terveyspalveluissa myllertää, kun ensin palvelut siirtyvät Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymälle 1.1.2022, jonka jälkeen heti vuoden päästä vaaleilla valitulle Pohjanmaan hyvinvointialueelle 1.1.2023. 

Uudelle hyvinvointialueelle siirtyy kokonaisuudessaan koko hoitoporraspaletti aina perushoidosta erikoissairaanhoitoon. Tämän lisäksi hyvinvointialueelle siirtyy esimerkiksi oppilas- ja opiskelijahuollon palvelut. 

Koronapandemia on koetellut meitä kaikki lujasti, mutta haavoittuvimpia ovat olleet valmiiksi murtuneet. Erityisesti aiemmin oireilleet lapset, nuoret ja nuoret aikuiset ovat pudonneet pois kyydistä. Hoitovelka on kasvanut ja jonot ovat pitkiä. 

Kuntien tulisi nyt viimeisenä tekona satsata matalan kynnyksen palveluihin ja jonojen purkuun. Kuntayhtymän aloittaessa hoidon tulee olla saavutettavaa ja tasalaatuisempaa kaikkien jäsenkuntien kesken. Päättäjien tulee kantaa äänestäjien antama vastuu nyt, ei sitten kun eri hallintohimmelit valmistuvat. 

Uudelle hyvinvointialueelle kohdistuu erityisiä paineita, vaikka vaalit eivät juuri puhuta ja teeman kohdalla hanskat ovat jääneet naulaan. Puolueet ovat apaattisia, ehdokkaitakaan ei vielä näy ja keskustelu keskittyy lähinnä pääministerin bailaamiseen.

Siitä puheen ollen 

– onko ihme, jos nuoria ei poltiiikka kiinnosta, kun politiikassa ei saa elää kuin nuori aikuinen.

Aluevaaleissa tulee ottaa vihdoin esiin huutava tarve saavutettavampiin mielenterveys- ja päihdepalveluihin. Stigma on nyt pandemian aikana murrettu. Päihdeongelmaa ja mielenterveyttä tulee voida hoitaa samanaikaisesti, palveluita tulee myös räätälöidä suoraan nuorille ja on varmistettava, että avun piiriin hakeutuminen ei ole kuormittavaa. Erityisesti oppilashuollon palveluiden tulee olla ajantasalla ja laadukkaita. Yhtäkään nuorta meillä ei ole enää varaa menettää. 

Näistä päätetään vaaleissa. Siksi niiden tulisi kiinnostaa.

Iida Laurila
Vaasa