Maaseudulle mahtuu – mielipiteitäkin

Jostain syystä monella on tapana asettaa vastakkain maaseutu ja kaupungit. Tai oikeammin sanottuna ihmiset, jotka asuvat maaseudulla ja kaupungeissa. Viimeksi tähän sortui maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen väittäessään, että kriittinen suhtautuminen turkistarhaukseen on vain tietyn kaupunkilaiskuplan ajatus.

Hei ministeri Kurvinen, tässäpä sinulle esimerkki maaseudulla kasvaneesta ja pienissä tai keskisuurissa kaupungeissa aikuisikänsä eläneestä ihmisestä, jonka mielestä turkistarhaus tulee kieltää. 

Tiedän, etten ole ainoa laatuani. Tutkimusten mukaan 71 prosenttia suomalaisista ei tahdo turkistarhauksen jatkuvan nykymuodossaan ja lähes puolet suomalaisista kieltäisi sen kokonaan. Lähes puolet suomalaisista ei ole mikään pieni kaupunkilaisten kupla. On laiskaa ja ihmistä aliarvioivaa ajatella, että eri alueille ei mahtuisi erilaisia mielipiteitä.

On tärkeää myös ymmärtää, etteivät turkistarhauksen vastustajat vastusta turkistarhaajia ihmisinä. Päin vastoin, eläinten oikeuksien puolustajille myös ihmisoikeudet ja ihmisten hyvinvointi on tärkeää, enkä usko kenenkään toivovan, että tarhaajat kampitetaan maahan ja jätetään ilman tukea.

Siksi turkistarhauksesta onkin luovuttava siirtymäajalla varmistaen, ettei kukaan putoa toimeentulokuoppaan. Tuottajille on tarjottava esimerkiksi uraneuvontaa ja -valmennusta, muutos- ja investointitukia, opintoseteleitä, yritysneuvontaa ja mahdollistaa aikaisempi eläköityminen. Turkisalan kannattavuus on laskenut jo ennen koronaa, ja jo nyt monet tilat ovat taloudellisesti ahtaalla ja tarvitsevat yhteiskunnan tukea.

Näen ministerin kommenteillaan lietsoman vastakkainasettelun vastuuttomana toimintana myös maaseudun kannalta. Esimerkiksi nuoret, joista vain neljä prosenttia hyväksyy turkistarhauksen nykyisessä muodossaan, ovat tuikitärkeitä maaseudun tulevaisuudelle. Jos he ministerin kommenttien kaltaisten puheiden vuoksi eivät koe enää kuuluvansa tänne, on seudun elinvoima tulevaisuudessa huteralla pohjalla. Oli kyse sitten turkistarhauksesta tai jostain ihan muusta, myös maaseudulle mahtuu monenlaisia mielipiteitä.

Tahdon lopuksi kuitenkin kiittää ministeri Kurvista siitä, että hän on nostamallaan kohulla tuonut tämän tärkeän asian taas keskusteluun. Turkistarhauksen kieltämiseen tähtäävä eurooppalainen kansalaisaloite Fur Free Europe on saanut Suomesta jo 50 000 allekirjoitusta, joista ison osan Kurvisen kommenttien jälkeen.

Kirjoittaja on sikatilallisen tytär ja seinäjokinen kaupunginvaltuutettu

Artikkeli on julkaistu Seinäjoen Sanomissa 14.9.2022